Liviu Uleia: Teatru – „Trei porţi ale succesului” (pantomime)

kent-brockman

III Zerouri

 

El intră îmbrăcat casnic, aparent pregătit pentru culcare. În braţe ţine un casetofon pe care-l strânge la piept, cu o nevoie evidentă de afecţiune. Pune aparatul jos cu regret vădit şi oftând, scoate din buzunar o casetă pe care o introduce în lăcaş, dând drumul la casetofon. Se întinde, lângă aparat, culcat pe o parte, ghemuindu-se lent, ca pregătit pentru o poveste liniştitoare. O voce feminină rece, distantă, îi spulberă aşteptările.

 

Vocea: Dragul meu, ţi-am trimis această casetă numai pentru a-ţi uşura situaţia… După cum orice om raţional ar fi înţeles până acum, convieţuirea noastră nu mai este posibilă. Iar explicaţia este una dintre cele mai simple, mai comune, mai banale: (rar şi grav) NU POŢI CONVIEŢUI CU NIMIC!

 

El se ridică brusc, şocat, cu ochii măriţi de uimire, oripilat de sentinţa auzită. Face câţiva paşi şi se întoarce spre casetofon, ca şi cum ar aştepta explicaţii. După o pauză scurtă, ea continuă cu o voce egală.

 

Vocea: În cazul în care n-ai priceput ori pentru subliniere, dacă spre marea mea surpriză, ai înţeles deja: (apăsat) mai bine spus, ZERO! Căci existenţa ta, chiar şi la o analiză superficială, nu e altceva decât un cumul paradoxal de zero-uri. O să-ţi explic pe larg. Vom începe cu începutul. Uite-te aşadar, pur şi simplu, la tine. Scrutează-te cu atenţie. Priveşte în tine însuţi! … Însăşi privirea ta va deveni goală… Zero!

 

El stă încordat, cu picioarele desfăcute şi braţele arcuite pe lângă corp. Datorită concentrării introspective, ochii i se măresc, ca două zerouri mari şi albe (ajutate de machiaj).

 

Vocea: Ce ai cu tine? Ce porţi tu? Ce valori?

 

El îşi priveşte bustul, mâinile, se uită la ambele subraţe şi acceptă cu resemnare rezultatul verificării formând atent din curbura braţelor şi trup câte un zero rotund.

 

Vocea: Vezi? Tot zerouri! (râzând) La fel între picioare!

 

El priveşte indignat înainte şi spre casetofon, apoi însă, intrând în joc, uşor amuzat, coboară ochii spre picioare şi făcând o genuflexiune îşi curbează picioarele ca un călăreţ bătrân.

 

Vocea (lung şi sarcastic): Zeeroo!… Nimic în plus. Nimic adăugat celui ce-ai fost încă de când te-ai născut! Gura ta se cască la fel de neputincioasă ca atunci când erai sugar!… Hai, spune ceva! Ripostează!

 

Chipul lui devine furios iar buzele i se întredeschid formând încet şi sigur un cerc, expresia unui strigăt mut, pe care el începe să o conştientizeze, privind în jos, cu ochii încrucişaţi, încercând să-şi observe gura. În acelaşi timp îşi ridică mâinile încet, cuprinzându-şi obrajii asemenea personajului din „Strigătul” lui Munch.

 

Vocea (sec): Iar în jurul gurii tale, celălalt cerc, de care eşti atât de mândru.

 

El se linişteşte, în timp ce palmele încep să-i alunece mângâietor în jurul capului, sferic. Mimica lui exprimă mulţumire de sine.

 

Vocea: Marele Zero! Tigva ta, încărcată cu memoria lungului şir de zerouri… Să sărbătorim împreună, să dansăm zeroul orizontal al împlinirii unui om născut perfect… Perfect zero!

 

El începe să se învârtească în jurul casetofonului, cu mâinile la cap, din ce în ce mai repede.

 

Vocea: Parcă te văd dansând. Mai ţii minte.

 

El se opreşte, cu chipul brusc iluminat.

 

Vocea: Momentele tale de fericire sinceră…

 

El începe să danseze legănându-şi şoldurile circular, din ce în ce mai încântat, cu braţele în sus.

 

Vocea: Dansul tău cu cercul, ca într-un alt mare zero!… Fericirea găunoasă de fiecare zi.

 

El se opreşte, uşor ameţit.

 

Vocea: Melancolia şi senzaţiile tale de vertij. Scufundarea ta în gol ca într-un zero adânc.

 

El se prelinge, înşurubându-se, spre podea.

 

Vocea: Şi somnul tău, odihna, prăbuşirea, un zero văzut de sus, un colac având în mijloc toată neputinţa… Da, dragul meu, un şir de zerouri…

 

El se încolăceşte, ca la început, închizând ochii. În faţa lui coboară încet un panou publicitar pe care el este înfăţişat zâmbitor, ţinând în braţe un cec mare de carton, conţinând o sumă cu multe zerouri, un premiu oferit de „HAPPY DAY BANK”.

 

 

 

sfârşit

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s